• Informácie k ospravedlňovaniu

          • NOVÉ!!!

            Na webovom sídle Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR  v časti Aktuálne témy_Rozhodnutia a usmernenia v čase COVID-19 bolo uverejnené Rozhodnutie ministra školstva Číslo: 2021/18439:2-A1810, ktorým sa s účinnosťou od 18. 10. 2021 mení rozhodnutie ministra školstva, vedy, výskumu a športu č. 2021/18439:1-A1810 z 31. augusta 2021. Zmena sa dotýka bodu 6, ktorý znie:

             

            „6. Ak ide o ospravedlnenie neprítomnosti počas trvania mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19, lehota podľa § 144 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z.

            a) sa predlžuje z 3 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní na 5 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, ak ide o žiaka,

            b) sa predlžuje z 3 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní na 7 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, ak ide o dieťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné,

            c) nie je obmedzená, ak ide o dieťa, pre ktoré nie je predprimárne vzdelávanie povinné.“.

             

             

            Neprítomnosť dieťaťa do 3 dní ospravedlňuje rodič a predkladá vyhlásenie o bezpríznakovosti(ráta sa aj víkend, napr.piatok, sobota, nedeľa).

            Neprítomnosť dieťaťa nad 5 vyučovacích dní (sobota a nedeľa sa nezapočítava) z dôvodu choroby - ospravedlňuje lekár a rodič s opravedlnenkou predkladá v tomto prípade aj vyhlásenie o bezpríznakovosti.

            Kedže je povinné predprimárne vzdelávanie, je dôležité písomné ospravedlňovanie neprítomnosti. Pri neospravedlnených 5 dňoch, riaditeľka je povinná konať a nahlásiť takéto dieťa úradom.

            Vyhlásenie o bezpríznakovosti si možete stiahnuť tu, alebo ho pred nástupom do MŠ odoslať elektronicky cez edupage.

          • Otvorenie školského roku 2021/22

          • Nástup do materskej školy je najneskôr do 8:00.

            Pri nástupe do MŠ budete vyplňovať vyhlásenie o bezpríznakovosti resp. ho môžete vyplniť elektronicky Prevádzka materskej školy je v čase od 6:30 - 17:00 hod., do 7:00 hod. preberá deti službukonajúca učiteľka v hale na prízemí. Od 7:00 hod. deti preberajú učiteľky jednotlivých tried.

            Prevádzka MŠ bude za prísnych hygienických podmienok a opatrení. Zákonný zástupca zodpovedá za dodržiavanie hygeienicko-epidemiologických opatrení pri privádzaní dieťaťa do MŠ, počas pobytu v šatňovom/vstupnom priestore materskej školy a pri odvádzaní dieťaťa z materskej školy v zmysle aktuálnych opatrení (nosenie rúška, dodržiavanie odstupov 2 m od iných osôb, dezinfekcia rúk vo vstupe). Dieťa môže sprevádzať len jeden zákonný zástupca prípadne jedna splnomocnená  osoba zo spoločnej domácnosti. Odovzdáva dieťa výhradne zamestnancovi materskej školy - učiteľke, ktorá robí vstupný filter. Celkový čas zdržiavania sa vo vonkajších a vnútorných priestoroch materskej školy nesmie byť dlhší ako 10 minút.

            Rodič zabezpečí pre dieťa 1 ks rezervného rúška pre svoje dieťa a uloží ho v skrinke pre prípad prejavu choroby počas dňa.

            Každé dieťa potrebuje do MŠ podpísané a bezpečné prezúvky (nie šĺapky).

            Každé dieťa potrebuje pyžamo, podpísané. Rodič týždenne zabezpečí jeho výmenu.

            V skrinke môžebyť len náhradné oblečenie označené menom dieťaťa, uložené v obale a zavesené na háčiku.

            Platí zákaz nosenia hračiek a iných pomôcok z domu.

            Platí zákaz ukladania potravín, sladkostí, fľaše s nápojmi a pod. do skriniek.

            V prípade, že rodič prevezme dieťa na školskom dvore, urýchlene opúšťa areál.

            Veríme, že tento školský rok spoločne zvládneme všetky úlohy a zabezpečíme pre deti spokojné chvíle.

          • Dotácie na STRAVU PREDSKOLAKOV

          • Dotácie na stravu predskolakov.od 1.9.2021

            O Z N A M

            k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa

            (ďalej len „dotácia na stravu“)

             

            Na základe pokynov UPSVaR vyzývame zákonných zástupcov tých detí, ktorébudú navštevovať v školskom roku 2021/2022ZŠ alebo MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka a s ktoré s nimi žijú v jednej domácnosti, aby predložili na oddelenie sociálnych vecí miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Petržalka (5.poschodie, kancelária č. 501) vyplnený Formulár na posúdenie príjmu aj s potrebnýmidokladmi. Formulár v tlačenej podobe je k dispozícii na oddelení sociálnych vecí miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Petržalka.

             

            Dotácia na stravu sa bude poskytovať na dieťa, ktoré žije v domácnosti:

            1. ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi
            2. alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima
            3. alebo v ktorej si anijeden člen domácnostineuplatnil/nemohol uplatniť na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia (tzv. zvýšený daňový bonus podľa § 52zzj ods. 2 písm. zákona
              č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov) na vyživované dieťa (uvedené sa týka len detív poslednom ročníku materskej školy,ktoré dovŕšili 6 rokov veku a detí v základnej škole, ktoré nedovŕšili 15 rokov veku)[PE1] 
            4. alebo v ktorej si ani jeden člen domácnosti nemohol uplatniť na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia (tzv. zvýšený daňový bonus podľa § 52zzj ods. 2 písm. c) zákona
              č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov) na vyživované dieťa z dôvodu veku dieťaťa (uvedené sa týka len detí v poslednom ročníku materskej školy, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku a detí v základnej škole, ktoré už dovŕšili 15 rokov veku).[PE2] 

             

            Pre poskytnutie dotácie na stravu od 1.10.2021 do 31.12.2021 pre dieťa podľa bodov a) až d) je termín na predloženievyplneného Formuláru na posúdenie príjmu 8. september 2021.

            Pre poskytnutie dotácie na stravu od 1.11.2021 do 31.12.2021 pre dieťa podľa bodov a) a b) je možné predložiť vyplnený Formulár na posúdenie príjmu aj po 8. septembri 2021.

             

            Pre poskytnutie dotácie na stravu po 1.1.2022 pre dieťa podľa bodov a) až d) bude potrebné predložiťvyplnený nový Formulár na posúdenie príjmu aj s potrebnými dokladmi. Termín uzávierkybude včas zverejnený na našom webovom sídle.

             

            Bližšie informácie k dotáciám na stravu vám poskytne:

             [PE1]To znamená, že 6-ročné dieťa v poslednom ročníku MŠ a dieťa v ZŠ, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, má nárok na dotáciu za predpokladu, že si jeho zákonní zástupcovia neuplatnia/nemôžu uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus, čo zdokladujú čestným prehlásením.

             [PE2]

            To znamená, že dieťa v poslednom ročníku MŠ, ktoré ešte nemá 6 rokov a dieťa, ktoré je v ZŠ a má 15 rokov alebo viac,má nárok na dotáciu. Jeho zákonní zástupcovia si na toto dieťa nemôžu uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus z dôvodu veku dieťaťa a neuplatnenie si tohto nároku zdokladujú čestným prehlásením.

          • Pokračovanie plnenia povinného predprimár. vzdelávania

          • Podľa §28a ods.3zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov dieťa, ktoré po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť pokračuje v povinnom predprimárnom vzdelávaní na základe rozhodnutia riaditeľa materskej školy podľa §5 odst.14 písm.f zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

            Vydaniu rozhodnutia o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania predchádza predloženie nasledovných dokladov zákonným zástupcom:

            - písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie  (CVPaP, Švabinského ul. 7, Švabinského 7, 851 01Bratislava, tel. +421245997613, +421245997613)

            - písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast (na stiahnutie v prílohe - vzor)

            - informovaný súhlas zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia (na stiahnutie v prílohe)

             

            Bez predloženia týchto dokladov riaditeľka nezačne konanie a nevydá rozhodnutie o pokračovaní PV. 

            Upozornenie: Ide o súhlasy, nie odporúčania CVPaP a lekára.

          • POĎAKOVANIE

          • Po znovuotvorení našej materskej školy po pandemickej karanténe nás všetkých veľmi potešil dar od Nadácie Veolia Slovensko a zamestnancov spoločnosti Veolia Energia Slovensko, a.s., konkrétne prenosný germicídny  žiarič. Prístroj svojou technológiou ultrafialového žiarenia likviduje vírusy,  baktérie, roztoče a plesne vo vzduchu i na povrchoch. Veríme, že vďaka  tomuto prístroju vytvoríme bezpečné prostredie pre deti i zamestnancov. V mene zamestnancov, detí a rodičov detí vyjadrujeme poďakovanie spoločnosti za v tejto dobe veľmi prospešný dar.

          • Školský covid semafor

          • Dávame do pozornosti aktualizovaný materiál, podľa ktorého postupujú školy v tomto období. Zvlášť zdôrazňujeme postup pri nástupe z karantény.

            "Zákonný zástupca

             a) Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri privádzaní dieťaťa do materskej školy, počas pobytu v šatňovom/vstupnom priestore materskej školy a pri odvádzaní dieťaťa z materskej školy v zmysle aktuálnych opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR (prekrytie horných dýchacích ciest vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami alebo jej stanovenými ekvivalentami v súlade s aktuálne platnými opatreniami ÚVZ SR, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).

             b) Dodržiava pokyny riaditeľa materskej školy, ktoré upravujú podmienky konkrétnej materskej školy na obdobie školského roku 2020/2021.

            c) Odovzdáva dieťa pedagogickému zamestnancovi materskej školy alebo inému zamestnancovi materskej školy určenému riaditeľom.

            d) Predkladá po každom prerušení dochádzky dieťa do materskej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (príloha č. 4). Pri prerušení viac ako 5 pracovných dní (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.

            V prípade neprítomnosti dieťaťa v materskej škole z dôvodu: a) podozrenia na ochorenie COVID-19 (označený ako „Úzky kontakt“ RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom) b) ochorenia na COVID-19 (potvrdené ochorenie RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom) predložiť pri návrate dieťaťa do materskej školy „Potvrdenie o chorobe“ vydané len všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo u plnoletých žiakov všeobecným lekárom pre dospelých (u ktorých je dieťa starostlivosti) a to bez ohľadu na dĺžku trvania jeho neprítomnosti. c) Rešpektuje pravidlá nosenia hračiek a iného materiálu alebo pomôcok z domáceho prostredia do materskej školy, stanovené riaditeľom materskej školy. d) V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény."

          • Podávanie žiadostí o prijatie dieťaťa do materskej školy

          • Termín: 3. - 7. mája 2021

            Podmienky prijímania detí na predprimárne vzdelávanie

            v Materskej škole Bulíkova 25, 851 04 Bratislava

            Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe písomnej žiadosti zákonných zástupcov detí a zástupcov zariadenia, ktorú predložia riaditeľke spolu s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, v termíne od 3. mája do 7. mája 2021.

            Žiadosť o prijatie dieťaťa zákonní zástupcovia dieťaťa alebo zástupcovia zariadenia doručia MŠ naskenovaným tlačivom prostredníctvom e-mailu, poštou alebo osobne.

            Miesto a čas osobného podávania žiadosti podľa aktuálnej pandemickej situácie:

            3. mája 2021  v čase 7,00 – 8,00 v hale na prízemí

            4. – 7. mája 2021 v čase 11,00 – 12,00   a v čase 16,00 – 16,30   v hale na prízemí            

            Žiadosť podaná bez tohto potvrdenia nie je úplná a nie je akceptovateľná. V zmysle §59 ods.5 školského zákona o prijatí dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami rozhoduje riaditeľka MŠ na základe predloženého vyjadrenia príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a po vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast.

            V zmysle § 59 ods. 1,2 školského zákona č. 245/2008 Z. z. sa budú prijímať:

            1. deti vo veku od 3 rokov
            2. prednostne deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné
            3. Ostatné podmienky prijímania detí v zmysle § 59 ods. 2 školského zákona určené riaditeľkou MŠ:   a)  deti, ktoré nedovŕšia   do 31.08. 2021 vek 5 rokov a zákonný zástupca bude v školskom roku 2022/2023 žiadať o výnimočné prijatie na plnenie povinnej školskej dochádzky; zákonný zástupca takéhoto dieťaťa k žiadosti priloží aj písomný    súhlas   príslušného   zariadenia   výchovného   poradenstva   a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast (uprednostnené budú deti, ktoré majú trvalý pobyt na spádovej ulici),

                      b) súrodenci detí, ktorí budú pokračovať v predprimárnom vzdelávaní v Materskej škole, Bulíkova 25, 85104 Bratislava aj v školskom roku 2021/2022,

                       c) ostatné deti v závislosti od voľnej kapacity, podľa veku:

            • deti, ktoré dovŕšia vek 5 rokov,
            • deti, ktoré dovŕšia vek 4 roky 
            • deti, ktoré dovŕšia vek 3 roky,

            Do poznámky na tlačive žiadosti uveďte, ak ste si podali žiadosť aj do inej MŠ, názov inej školy.

            Rozhodnutie riaditeľky školy o prijatí alebo neprijatí  dieťaťa na nasledujúci školský rok vydá riaditeľka školy do 15. júna  2021. V rozhodnutí o prijatí dieťaťa môže určiť adaptačný pobyt (najviac 4 hodiny denne) alebo diagnostický pobyt dieťaťa v MŠ, ktorý nesmie byť dlhší ako 3 mesiace.

             

                                                                                                                          Mgr. Soňa Hanzalová

          • Zmena výšky poplatkov

          • UPOZORNENIE! Akékoľvek nezrovnalosti v poplatkoch za stravu komunikujte s vedúcou ŠJ a v poplatkoch  za MŠ komunikujte s riaditeľkou MŠ! Ďakujeme za porozumenie.

            Oznam o zmene výšky príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole a výšky

            príspevku na režijné náklady a spôsob ich úhrady.

             

            S účinnosťou od 01.01.2021 vstúpila do platnosti novela VZN č. 15/2020 o určení výšky príspevku a spôsobe jeho platby na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka, v ktorej poslanci miestneho zastupiteľstva schválili zmenu výšky príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole a výšku príspevku a spôsob úhrady na režijné náklady.

            Schválená novela VZN je zverejnená na www.petrzalka.sk v časti samospráva, všeobecne záväzné nariadenia :

             

            Výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole:

            • v zmysle § 28 odsek 5 zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony s účinnosťou od 1. januára 2021 sa mení:„Výšku mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy zriadenej obcou určí obec všeobecne záväzným nariadením, tento príspevok sa určuje jednotnou sumou pre všetky deti prijaté do materskej školy.“
            • z uvedeného dôvodu miestne zastupiteľstvo schválilojednotnú sumu príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole pre všetky deti vo výške 40 €/dieťa/mesiac. Mesačný príspevok sa uhrádza vopred do desiateho dňa v kalendárnom mesiaci;
            • poslanci miestneho zastupiteľstva uznesením č. 330/2020  rozhodli, že finančnéprostriedky zo zvýšenia príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole t.j.10 eur/ každé platiace dieťa,budú poukázané na účet materskej školy, s využitím na výdavky materskej školy súvisiace s prevádzkou, podľa jej potrieb napr. úhrada služieb, nákup spotrebného materiálu,učebných pomôcok(hygienické potreby, pranie posteľnej bielizne, nákup tonerov, pomôcky pre deti pastelky, farebný papier, výtvarný materiál, prípravarôznych podujatía iné)

             

            Výška príspevku na režijné náklady a spôsob úhrady:

            • poslanci miestneho zastupiteľstvaschválili úpravuv § 5 školské jedálne v spôsobe a výške úhrady režijných nákladov za prípravu jedla;
            • za režijné náklady pri zariadeniach školského stravovania sa  považujú mzdy zamestnancov, poistné odvody za zamestnancov, prevádzkové náklady (kúrenie, voda, plyn, elektrická energia, inventár, čistiace prostriedky, ochranné pracovné prostriedky) a ostatné prevádzkové náklady, ktoré sa neustále zvyšujú a v súvislosti s tým narastajú aj výdavky na režijné náklady na prípravu jedla v školských jedálňach;
            • po prepočte reálne výdavky režijných nákladov na prípravu jedla  pre dieťa  v MŠ v roku 2019 činili 2,10 € na deň. V ZŠ náklady na prípravu obeda pre žiaka v roku 2019 boli vo výške 1,86 € na deň;
            • z dôvodu neustáleho zvyšovania personálnych nákladov, cien na pravidelnú obnovu inventáru a zariadenia školských jedální, ako aj z dôvodu zjednodušenia vyberania poplatkov v ŠJ, miestny poslanci schválili úhradu režijných nákladov realizovať paušálne na mesiac, nakoľko prevádzka školy a školskej jedálne je zabezpečená aj s nákladmi na personál a výdavkami na energie,  či je konkrétne dieťa v škole alebo nie
            • uhradený paušálny príspevok za neodobraté jedlo sa zákonnému zástupcovi dieťaťa nevracia, ak v daný mesiac odobral čo i len jedno jedlo. Vráti sa len v prípade, ak dieťa v daný mesiac neodobralo ani jedno jedlo, alebo ak školská jedáleň z dôvodu nepredvídateľných okolností nebola v prevádzke;
            • po prepočte reálne výdavky režijných nákladov na prípravu jedla  pre dieťa  v MŠ v roku 2019 činili 2,10 € na deň, nakoľko v MŠ sa pripravujú aj doplnkové jedlá – desiata a olovrant. V ZŠ náklady na prípravu obeda pre žiaka v roku 2019 boli vo výške 1,86 € na deň;
            • vychádzajúc z reálnych nákladov výdavkov na režijné náklady v ZŠ a MŠ  poslanci miestneho zastupiteľstva schválilivýšku príspevku na režijné náklady nasledovne:
            •  

            kategória stravníkov

            mesačný príspevok na režijné náklady            dieťa MŠ   12€/mesiac

            Individuálne zabezpečovanie diétnej stravy    dieťa MŠ    6€/mesiac