• NA KOLESÁCH PROTI RAKOVINE 2022

          • Termín: 9. 9. 2022 o 9,30 – 10,30 hod.

                                Miesto: areál MŠ Bulíkova

                               

            Pozývame deti 2., 3. a 4. triedy, aby prišli do materskej školy na odrážadlách, kolobežkách, trojkolkách alebo bicykloch. Všetky prostriedky označené menom.

            Vyhradené parkovanie: terasa pred 2. triedou

          • Začiatok nového školského roku 2022/23

          • Školský rok začína dňa 2. septembra 2022 (piatok).

            Príchod do MŠ je do 7:50 hod., nakoľko o 8:00 hod. z bezpečnostných a prevádzkových dôvodov zatvárame vchody.

            Čo si treba priniesť?

            Kompletné náhradné oblečenie pre prípad nehody označené menom, najlepšie fixom na textil v igelitovej taške zavesenej na háčik v skrinke (konkrétne: slipy/nohavičky, pančuchy, ponožky, tričko, nohavice/sukňa). 

            Prezúvky (nie šľapky) označené menom

            Pyžamo označené menom (deti, ktoré sú celý deň)

             

            Do skrinky nepatria: nápoje, jedlo, hračky, knihy, cenné veci. Do šatne nepatria ani kolobežky, trojkolky a podobne z bezpečnostných a hygienických dôvodov.

            Odporúčame, aby dieťa malo vo vrecku aj balíček vreckoviek na pobyt vonku resp. na použitie v šatni.

            Toaletný papier, mydlo, vreckovky zabezpečuje materská škola, nie je potrebné nosiť.

          • Prevádzka počas horúčav

          • Režim práce počas letných horúčav

             

                 Vysoké denné teploty neumožňujú pobyt detí vonku obzvlášť v popoludňajších hodinách, triedy a prevádzkové miestnosti nie sú klimatizované, teda sú prehriate, čo výrazne sťažuje prácu s deťmi. Detský i dospelý organizmus reaguje na tieto teploty a materská škola nie je schopná za týchto podmienok zabezpečiť ochranu zdravia detí  a zamestnancov.

                 Vzhľadom na uvedené si dovoľujeme Vám odporúčať zváženie skrátenia doby pobytu detí v materskej škole. Spomenuté skrátenie prevádzkovej doby je nutné prerokovať so zákonnými zástupcami detí, ktoré v tomto období materskú školu navštevujú.

                Primerané opatrenia na zníženie nepriaznivého vplyvu záťaže teplom na zdravie vykoná riaditeľka MŠ podľa organizačných možností.

                 Uvedené opatrenia odporúčame realizovať v nadväznosti na príslušné ustanovenia vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 99/2016 o podrobnostiach a ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom.

             

             

                                                                                                              

             

          • VSTUP DO BUDOVY

          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu, bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára. Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

            Od 15.8.2022 nový text oznámenia a nový text vyhlásenia. Nastavené v edupage.

          • Prijímanie do MŠ k septembru 2022

          • Oznam o mieste a termíne podávania žiadostí o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka pre školský rok 2022/2023

            V zmysle § 59 ods. 3 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „školský zákon“) podávanie žiadostí o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka po dohode s riaditeľkami jednotlivých materských škôl (ďalej len „MŠ“) so zriaďovateľom sa uskutoční v termíne

            od 2. mája do 6. mája 2022 v 25 MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka.

            Na základe písomnej žiadosti zákonných zástupcov detí a zástupcov zariadenia sa do MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka (ďalej len „mestská časť“), v zmysle § 59 ods. 1, 2 školského zákona, budú prijímať:

            a) deti vo veku od 3 rokov,

            b) prednostne deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné.

            V zmysle § 59a zákona č. 245/2008 Z. z. školského zákona dieťa plní povinné predprimárne vzdelávanie v spádovej MŠ, ak zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia pre deti nevyberie inú MŠ. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej MŠ, ak ho riaditeľ tejto MŠ prijme na predprimárne vzdelávanie.

            Ostatné podmienky prijímania detí v zmysle § 59 ods. 2 školského zákona určí riaditeľ MŠ po dohode so zriaďovateľom a zverejní ich na verejne prístupnom mieste alebo na webovom sídle MŠ.

            V zmysle § 59 ods. 5 školského zákona o prijatí dieťaťa so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami rozhoduje riaditeľ MŠ na základe predloženého vyjadrenia príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie zákonní zástupcovia detí alebo zástupcovia zariadenia doručia MŠ naskenovaným tlačivom prostredníctvom e-mailu, poštou alebo osobne podľa pokynov riaditeľky MŠ s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti – tlačivo „Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie“ (ďalej len „žiadosť“). Žiadosť je zverejnená a dá sa stiahnuť z webového sídla www.petrzalka.sk v oblasti tlačivá a z webových sídiel jednotlivých MŠ.

            V zmysle § 59 ods. 7 školského zákona riaditeľka MŠ rozhodne do 30. júna 2022 o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v školskom roku 2022/2023. Bližšie informácie k prijímaniu žiadostí o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie poskytne zákonným zástupcom detí a zástupcom zariadenia v každej MŠ riaditeľka MŠ, jej zástupkyňa alebo pedagogická zamestnankyňa poverená zastupovaním riaditeľky MŠ.

            Ostatné podmienky prijímania na predprimárne vzdelávanie v materskej škole

            V zmysle § 59 ods. 2 školského zákona ostatné podmienky prijímania určí riaditeľ materskej školy po dohode so zriaďovateľom a zverejní ich na verejne prístupnom mieste alebo na webovom sídle materskej školy, ak ho má zriadené.

            V prípade zvýšeného záujmu o prijatie detí do materskej školy sa po prijatí všetkých deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, prednostne prijímať deti, ktoré budú spĺňať tieto podmienky:

            a) deti, ktoré nedovŕšia do 31. 08. 2022 vek 5 rokov a zákonný zástupca bude v školskom roku 2022/2023 žiadať o výnimočné prijatie na plnenie povinnej školskej dochádzky; zákonný zástupca takéhoto dieťaťa k žiadosti priloží aj písomný súhlas príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast (uprednostnené budú deti, ktoré majú trvalý pobyt na spádovej ulici),

            b) súrodenci detí, ktorí budú pokračovať v predprimárnom vzdelávaní v materskej škole aj v školskom roku 2022/2023,

            c) ostatné deti v závislosti od voľnej kapacity, podľa veku:

             deti, ktoré dovŕšia vek 5 rokov,

             deti, ktoré dovŕšia vek 4 roky,

             deti, ktoré dovŕšia vek 3 roky

            Text oznamu

            Text ostatných podmienok a tlačivo žiadosti o prijatie

            ČAS PRIJÍMANIA ŽIADOSTÍ OSOBNE RIADITEĽKOU MŠ/ZÁSTUPKYŇOU RIADITEĽKY:

            11:00 - 13:00 denne

            V iných časoch podľa predchádzajúceho mailového alebo telefonického dohovoru (v závislosti od priamej práce riaditeľky v triede).

            Písomné vyhlásenie o doručovaní písomností - príloha k žiadosti č.3 a Písomné vyhlásenie o prekážke zabezpečenia podpisu 2.zákonným zástupcom - príloha č.2.  

          • Spádové materské školy

          • Do pozornosti dávame Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava-Petržalka č. 5/2021 zo dňa 14. 12. 2021, ktorým sa určuje spádová materská škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka pre deti s trvalým pobytom v mestskej časti Bratislava-Petržalka, ktoré plnia povinné predprimárne vzdelávanie.

            Týmto všeobecne záväzným nariadením sa určujú územia pre spádové materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka, pre deti s trvalým pobytom v mestskej časti Bratislava-Petržalka, v ktorých si plnia povinné predprimárne vzdelávanie.

            V našej lokalite sú spádove MŠ Bulíkova 25, MŠ Šustekova 33 pre ulice:

            Blagoevova, Bosákova, Bulíkova, Klokočova, Kočánkova, Lužná, Mamateyova, Pankúchova, Pobrežná, Poloreckého, Sosnová, Šustekova

             

            https://www.petrzalka.sk/wp-content/uploads/2022/01/VZN_spadove_materske_skoly.pdf

             

          • Poplatky - zmena s platnosťou od 10.3.2022

          • Dávame do pozornosti nové Všeobecne závazné nariadenie mestskej časti Bratislava-Petržalka č.2/2022 o určení výšky príspevku a spôsobe jeho platby.

            V § 2 ods. 3 znie: (3) Príspevok v materskej škole sa neuhrádza za dieťa, 

            a) pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné,2) 

            b) ak zákonný zástupca dieťaťa o to písomne požiada riaditeľa materskej školy a je členom domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi3) podľa osobitného predpisu, 4) 

            c) ktoré je umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu,5) 

            d) v čase letných prázdnin (júl, august), ak v tomto období dieťa nedochádzalo do materskej školy a zároveň nebolo záväzne prihlásené na dochádzku do materskej školy počas letných prázdnin, 

            e) v čase prerušenia prevádzky materskej školy na základe rozhodnutia príslušného štátneho orgánu alebo zriaďovateľa; v týchto prípadoch uhrádza zákonný zástupca pomernú časť určeného príspevku. 

            2. V § 2 ods. 5 znie: (5) V prípade, ak je dieťa záväzne prihlásené na dochádzku do materskej školy počas letných prázdnin v mesiacoch júl, august a dieťa do materskej školy vôbec nenastúpi, tak zákonný zástupca dieťaťa uhrádza plnú výšku príspevku za daný mesiac. To neplatí, ak dieťa do materskej školy nenastúpi zo zdravotných dôvodov na základe lekárskeho potvrdenia, ktoré predloží riaditeľke príslušnej materskej školy alebo ak ho zákonný zástupca preukázateľne odhlási najmenej sedem kalendárnych dní pred nástupom do materskej školy. 

            3. V § 2 sa dopĺňa nový odsek 6, ktorý znie: 

            (6) Ak o to zákonný zástupca dieťaťa požiada riaditeľa materskej školy, rozhodne o odpustení príspevku v materskej škole za ten kalendárny mesiac, počas ktorého je dochádzka dieťaťa nepretržite prerušená zo zdravotných dôvodov dieťaťa na základe lekárskeho potvrdenia alebo z dôvodov vyplývajúcich z plnenia pracovných povinností zákonného zástupcu. 

            4. V § 3 ods. 6 znie: (6) Príspevok podľa odseku 1 alebo 2 sa neuhrádza, ak o to zákonný zástupca písomne požiada riaditeľa, a je členom domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu. 4)

            Celé znenie v prílohe na stiahnutie

          • Prezentácia našej MŠ

          • Nový úspech našej školy - prezentácia víťazného projektu na webinári "TeachMeet: medzinárodné projekty v materskej škole"  dňa 9.3.2022:

            Iris Mandelíková: 1. miesto

            Súťaž: Národná súťaž eTwinning projektov
            Kolo: Celoštátne kolo

             

          • KARANTÉNA

          • AKTUALIZÁCIA!!!

            Na základe pozitivity detí v 1. a 3. triede sú tieto 2 triedy od zajtra v 5-dňovej karanténe. Nástup detí je možný najskôor v utorok 2.marca 2022.

             

            Vážení rodičia, na základe pozitívneho testovania dieťaťa je 4.trieda od zajtra v 5-dňovej karanténe. Nástup detí je možný najskôr v utorok 1.marca 2022.

            Prosím, venujte pozornosť zdravotnému stavu detí .

            Od 26.2. 2022 deti a zamestnanci, ktorí boli v úzkom kontakte s nakazeným, nejdú do kararntény. Uvedené sa týka nových prípadov, nie už vyhlásených karantén. Pri nástupe po ukončení karantény je potrebné priniesť nové tlačivo o bezpríznakovosti.  V programe edupage zatiaľ nie je update, nové tlačivo získate tu!

            Vyhláška  č. 26/2022   Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 7/2022 V. v. SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácii osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 v znení neskorších predpisov platnú od 26.2.2022:

             

             

            § 3 sa dopĺňa odsekom 12, ktorý znie:

            „(12) Povinnosť karantény podľa odseku 1 sa nevzťahuje na deti v materskej škole alebo v inom obdobnom zariadení, žiakov základnej školy, žiakov strednej školy, a pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov pri výchove a vzdelávaní, ak k úzkemu kontaktu došlo v rámci školy alebo iného obdobného zariadenia a táto osoba nemá klinické príznaky ochorenia. Osoba podľa prvej vety, ktorá dovŕšila 6. rok života, je povinná mať na verejnosti po dobu 10 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom, dodržiavať hygienu rúk a obmedziť počas tejto doby nevyhnutný sociálny kontakt mimo domácnosti na príslušný kolektív triedy; u detí a žiakov v škole alebo v školskom zariadení možno použitie respirátora nahradiť použitím inej preventívnej ochrannej pomôcky (rúškom).“.

          • KARNEVAL 23.2. 2022

          • "Chystajte si, deti masky, bude karneval..."

            Vzhľadom k epidemiologickej situácii sa uskutočnia triedne karnevaly , nie celoškolský.

          • Školský semafor od 25.1.2022

          • Na rozdiel od minulého školského roka sa bude prerušovať vyučovanie len v jednotlivých triedach, nie v celej škole. Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na ochorenie COVID-19, pôjdu žiaci z triedy do 5-dňovej karantény (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény). Karanténu je možné ukončiť po 5 dňoch od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, ak sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia počas posledných 24 hodín pred ukončením karantény. O ukončení karantény rozhoduje všeobecný lekár pre deti a dorast. Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní. Ak je osoba v domácnosti žiaka v karanténe (je úzky kontakt pozitívneho), žiak môže chodiť do školy do momentu, pokiaľ sa u tejto osoby nepotvrdí ochorenie COVID-19. Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu žiaka detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada a rozhoduje o jej ukončení.

             

            OSPRAVEDLNENIE DOCHÁDZKY Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní/ dieťa s povinným predprimárnym vzdelávaním na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní(víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5(žiak)/ 7(dieťa s PPV) po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). Rodičia detí, s nepovinným predprimárnym vzdelávaním, „Potvrdenie od lekára“ nepredkladajú.

            OČR Rodič má nárok na ošetrovné (OČR) ak riaditeľ školy alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia detského lekára. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.

          • Nové vyhlásenie o bezpríznakovosti

          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

            Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

            Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa.

            Rodičom vstup nie je momentálne dovolený vzhľadom k množiacim sa prípadom pozitivity medzi nimi.

            Ďakujeme za dodržiavanie smerníc.

             

            AKTUALIZÁCIA! Nové vyhlásenie od 31.1.2022!!!

            AKTUALIZÁCIA! Nové vyhlásenie od 7.2.2022!!!

          • Nástup do MŠ po zimných prázdninách

          • Milí rodičia! Nástup do materskej školy bude v pondelok 10.1.2022. Podmienky vstupu do budovy MŠ sú nezmenené. Potrebné je odovzdať tlačivo Vyhlásenie o bezpríznakovosti, prípadne ho vopred poslať prostredníctvom edupage.

            Dňa 11.1.2021 sa uskutoční meranie zraku pre deti, za ktoré máme odovzdaný písomný súhlas rodiča a bude v uvedený deň prítomné v MŠ.

             

          • Zimné prázdniny 20.12. 2021 - 9.1.2022

          • Vážení rodičia, vzhľadom k tomu, že budú v školách zimné prázdniny a vzhľadom k epidemiologickej situácii, zisťujeme záujem o náhradné materské školy nasledovne:

            20.12. - 23.12. 2021   MŠ Holíčska 50

            27.12. - 31.12.2021 MŠ Strečnianska

            03.01. - 07.01. 2022 MŠ Bradáčova

             

            Venujte, prosím, pozornosť správam cez edupage, prípadne maily a nahláste včas záujem, aby som mohla poslať pripravené informované súhlasy a ďalšiu dokumentáciu do príslušných MŠ. V prípade, že aj v týchto materských školách denná dochádzka bude menej ako 10 detí, prevádzka bude prerušená.

          • Projekt Zdravé oči v škôlke

          • Milí rodičia,


            Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska ponúka jedinečnú možnosť pre Vaše deti absolvovať bezplatné meranie zraku pomocou binokulárneho autorefraktometra Plusoptix.


             Tento prístroj dokáže s vysokou mierou spoľahlivosti odhaliť existujúce alebo začínajúce vývinové poruchy zraku, ako napríklad astigmatizmus, tupozrakosť či škuľavosť.

            Ide o poruchy, u ktorých iba včasné odhalenie umožní efektívnu liečbu a elimináciu. Čím neskôr sú vývinové poruchy zraku odhalené, tým sa znižuje šanca na ich úplné odstránenie a ich následky môžu pretrvávať následne počas celého života človeka.

            Takéto poruchy sú, nielen pre rodičov, mnohokrát neviditeľné, nakoľko dieťa je schopné vytvárať si a využívať vlastné kompenzačné techniky, ktoré mu umožňujú normálne fungovať v známom prostredí. Problémy sa niekedy môžu prejaviť až príchodom do školy, kedy začína byť na zrak dieťaťa kladený väčší dôraz – dôraz na priestorové vnímanie, vnímanie hĺbky, ale aj celkovú prácu očí vo všeobecnosti. V tomto veku je však už pravdepodobnosť vyliečenia zrakovej poruchy veľmi malá až nulová.

            Meranie, ktoré ponúkame Vašim deťom dokáže s vysokou mierou presnosti určiť práve takéto existujúce alebo vyvíjajúce sa poruchy zraku. Prístroj Plusoptix je celosvetovo uznávaným prístrojom na meranie zrakových parametrov u detí predškolského veku.


            Charakteristika merania:

            • ide o neinvazívne bezdotykové meranie (dieťa sedí, meranie je robené zo vzdialenosti jedného metra),
            • meranie je bezbolestné
            • meranie nemá žiadne vedľajšie účinky a žiadne negatívne následky na zdravie dieťaťa, 
            • binokulárne meranie (obidve oči sa vyšetrujú súčasne)
            • meranie trvá iba niekoľko sekúnd
            • prístroj má zvukové a svetelné efekty na prilákanie pozornosti dieťaťa
            • meranie prebieha v priestoroch materskej škôlky
            • odborne vyškolený zamestnanec vyhodnotí výsledky merania a odporučí, či je potrebné ďalšie meranie dieťaťa u detského očného lekára

            Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska ponúka toto meranie bezplatne vďaka  finančnej podpore partnera projektu Zdravé oči už v škôlke. Pokiaľ súhlasíte s tým, aby Vaše dieťa meranie zrakových parametrov absolvovalo, kontaktujte zamestnancov škôlky, ktorí Vám poskytnú ďalšie  potrebné informácie. Všetky potrebné informácie o tomto programe nájdete aj na stránke www.zdraveocivskolke.sk